Institut samostatnosti

Zakladatelka Pavla Buřilová

Kdo jsem?

Jsem odhodlanou podnikatelkou, pečující matkou, starostlivou ženou v domácnosti a milující manželkou. 

S jistotou vedu naše finance a vím, co si můžeme dovolit. Netrápím se s vymýšlením nových receptů. Udržování čistoty v domácnosti mě nezatěžuje. Znám svá práva u lékaře, i práva svých dětí. O zdraví svých dětí a jejich správném vývoji nemám pochybnosti. V oblasti vzdělávání svých potomků neuznávám kompromisy a znám možnosti českého školství. Ve svém podnikání mám vše zařízené tak, abych se nemusela obávat nepříjemných překvapení. 

Vždy mám povědomí o tom, na co si dát pozor, znám svá práva a povinnosti, a už mě skoro netrápí strach z neznámého. A v případě, že bych něco nevěděla, tak vím, kam se obrátit pro pomoc. 

Ale cesta sem byla dlouhá

Po odstěhování od maminky jsem se dostala do spousty nových situací: s prací, se stěhováním a s tím se také objevily problémy: první výplatu jsem rozházela za blbosti a za tři měsíce, když se objevil průšvih, jsem byla v háji. Sice jsem už od 12 let doma musela mýt nádobí a žehlit, ale nikdo mi neukázal jak vyčistit pračku nebo umýt záchod. Špatně se mi hledalo zaměstnání, ale bála jsem se podnikat, protože jsem viděla jen hromadu povinností a děsila jsem se, že bych na něco zapomněla.

Už to vypadalo, že si všechno sedne, zaměstnání bylo, koupený domeček, manžel, … no a pak přišel první syn. Během těhotenství jsem se připravovala jen na porod, protože manžel už děti měl, tak mě to přece naučí, tím nebudu zbytečně ztrácet čas. Takže jsem nevěděla ani nic o kojeni a laktační poradkyni jsem sháněla druhou noc v porodnici ve tři ráno s očima plnýma slz. K tomu samozřejmě spousta strachů o něj, o manželství i o sebe, a to, že těsně po šestinedělí přišel covid, tomu vážně nepomohlo.

Začalo svítat na lepší časy

Dostala jsem se do bodu, kdy jsem musela přijmout změnu, i když jsem byla vyděšená a netušila jsem jak na to a kde vůbec začít: když jsem po porodu zjistila, jak moc jsem nepřipravená a co všechno netuším, tak jsem se dala do čtení a hledání křížem krážem internetem. V té době měl manžel rozhodnuto, že bude podnikat, ale já byla vyděšená, že se pouští do něčeho úplně nového a moc na papírování není, tak jsem začala sama hledat informace a číst a číst a číst.

Bohudík jsem čtecí tip, a přečtu všechno co vidím, včetně dotazů na Facebooku, které se mě netýkají nebo novinových titulků, které na mě vyskočí když lezu do mailu. Postupně se mi podařilo naučit se vše, co potřebuji, a získat informace o odbornících, kdybych potřebovala větší pomoc. Ještě, že jsem několik let dělala na úřadech, nejednou se mi hodila i schopnost číst v zákonech.

Nic z toho se ve školách neučí. Spoustu z toho nás nedokáží naučit ani rodiče: Pokud bydlíte ve splaceném domě, maminka není porodní asistentka a tatínek realiťák, tak těžko budou vědět, jak se dneska zařizuje hypotéka, nebo jaké jsou možnosti u porodu. 

Institut samostatnosti

Právě proto jsem se rozhodla založit Institut samostatnosti, který vám bude spolehlivým průvodcem na cestě k samostatnosti, abyste byli schopni stát na vlastních nohách a zvládali se postarat sami o sebe. Jak víme, tak v našem státě neznalost neomlouvá, ale všechno si musíme zjišťovat sami. A ano, v dnešní době jsou informace dostupné na internetu, avšak člověk se může snadno ztratit v jejich záplavě a strávit nad nimi zbytečně mnoho času.

Abyste se sami nemuseli děsit těch hromad informací, předám vám základní informace ve standardních situacích, odkazy na nestandardní situace a upozorním vás na drobnosti, které můžete na své cestě životem potkat.

Postupně projdeme všechny oblasti života v naší republice: osobní finance, jak si sehnat bydlení a pečovat o nemovitost, jak si vybavit domácnost a starat se o ni, naučíme se základy vaření a pečení, podíváme se na základy osobního rozvoje a vztahů, rozhodně se zastavíme u menstruace, sexu a antikoncepce, pak nás bude čekat téma rodičovství, podíváme se na vzdělávání i zdravotnictví a úřady v ČR, a v neposlední řadě projdeme i základní informace o zaměstnání a podnikání.