Institut samostatnosti

Společné finance: ano či ne?

Hned na začátku vás asi zklamu: nedám vám jasnou odpověď, pro každého je odpověď jiná, proto vám dám otázky, na které je fajn si odpovědět, a pár myšlenek, které je vhodné mít na mysli, když se rozhodujete.

Je docela zajímavé vidět, že v některých případech nevadí párům být v jedné místnosti, když jeden sedí na záchodě a druhý si zatím holí třísla, vymačkávají si pupínky, hledají si klíšťata ve všech záhybech těla, sdělují si všechny sexuální fantazie, ale jakmile se před nimi jen naznačí, že by si mohli navzájem říkat, kolik a za co utrácí, tak se brání zuby nehty. 

Přeci jenom jsou peníze často kategorií „o které se nemluví“, je „neslušné“ se někoho na peníze zeptat, a bohužel to tak funguje i v některých rodinách. Velice často děti dospívají buď s tím, že nevědí, jak se o penězích bavit, nebo si pamatují spoustu hádek rodičů o peníze, a protože se hádat nechtějí, tak to raději ani nechtějí s partnerem/partnerkou probírat. 

Pro spoustu z nás jsou peníze intimní záležitost, a neříkám, že se musíte hned na prvním rande ptát na výši příjmu, ale pokud chcete dlouhodobý vztah, tak je potřeba to v jednu chvíli probrat, rozhodně dřív než se sestěhujete: v tu chvíli je potřeba se dohodnout, jestli a jak moc budete hospodařit společně. A jak si postupně spolu plánujete život, tak si i přidávat společné finanční cíle, od dovolené za pár měsíců nebo svatby, po spoření pro děti nebo bydlení na důchod za desítky let.

Rozhodně je tu jedna věc, nad kterou je potřeba se pořádně zamyslet: budete slučovat finance před svatbou? Při takovém sloučení neexistuje zákonný postup při rozchodu, ale při rozvodu manželství se řeší, co je čí, dělí se majetek (nejen nemovitosti a auta, ale řeší se i pračka a lednička) s právníky, takže je to v rámci možností bezpečnější. A co kdyby byl účet jen na jednoho z vás, a zrovna tomu se něco stalo, tak ten druhý nemá nárok ani na korunu, při troše štěstí si stihne vše vybrat, než to banka zablokuje do dědictví. Toto se samozřejmě může stát i v manželství, ale to má manžel/manželka šanci to v rámci dědictví zase získat. Společný účet může být v mnoha ohledech praktičtější, ale ani manželství neznamená, že musíte hospodařit společně.

Už několikrát jsem slyšela radu na zřízení několika účtů v rámci partnerství/manželství:
  1. Účet jednoho partnera/jedné partnerky, na který chodí výplata, ze kterého si platí svoje věci: oblečení, koníčky, …
  2. Účet druhého partnera/druhé partnerky, na který chodí výplata, ze kterého si platí svoje věci: oblečení, koníčky, …
  3. Společný, na který oba posílají část výplaty, ze kterého se hradí fungování domácnosti: stálé platby, jídlo, drogerie, …
  4. Spoření dle potřeby: společné na rezervu, pořízení nebo rekonstrukci bydlení, dovolenou, každý svůj na důchod, … více viz Finanční cíle.

Trochu jinak to je, když podnikáte. V některých případech jste povinni mít podnikatelský účet a v ostatních případech je to doporučované. Proč mít podnikatelský účet se dozvíte třeba v tomto článku.

Jaké jsou tedy možnosti? Nad čím se zamyslet? Co všechno probrat?

Kdo bude platit za zařízení domácnosti: nábytek, spotřebiče, úklidové prostředky, nádobí, povlečení, ručníky, …? Budete platit vše na půl? V případě manželství se přeci jen počítá, že spolu vydržíte dlouho a v případě rozvodu se rozdělení řeší přes právníky, ale pokud ještě manželé nejste, tak je fajn se zamyslet, co se stane, když se rozejdete. Kdo se odstěhuje? Jeden vyplatí druhého, nebo si odstěhuje předem neurčenou půlku věcí? Tady bych doporučila: rozdělit si kdo má koupit co, sepsat si to a v případě potřeby si každý odnese to, co zaplatil. Ideálně si udělat i poznámku, kolik kdo platil z kauce, abyste se mohli vyplatit.

Můžete mít jediný společný účet, kam vám chodí obě výplaty. Oba z tohoto účtu platíte vše a když máte předem daný rozpočet, což rozhodně doporučuji, tak se každý měsíc domluvíte, kolik a za co ten měsíc potřebujete zaplatit, a oba přesně víte, kolik můžete s klidným svědomím utratit, a maximálně proberete nečekané výdaje. Dárky se dají kupovat za hotovost nebo na dobírku, případně přes kámošku nebo rodiče.

Můžete mít společný účet na domácnost, nebo můžete mít rozdělené, co kdo platí: jeden nájem, druhý energie. Oblečení a drogerii si může kupovat každý sám, ale na jídlo a úklidové prostředky se střídáte, nebo si kupujete každý sám? Jak to uděláte, když jeden nakoupí a uvaří, a druhý to jen sní? Budete si to vyúčtovávat, nebo se budete střídat? Nebo jeden platí všechno jídlo a druhý všechny dovolené? Nebo si dovolenou kupujete napůl, nebo jeden platí letní a druhý zimní?

Budete posílat do společného účtu oba stejnou částku nebo každý jinou částku, ale oba třeba 50% platu? Jste v pohodě s tím, kolik druhý utrácí za oblečení nebo koníčky? Nebudete druhému vyčítat, když utratí víc než si myslíte, že je vhodné? Na druhou stranu, nebudete se bát/stydět přiznat druhé polovičce kolik jste utratili za svoje koníčky? Sice si myslím, že byste neměli, ale jestli jste se ještě nedostali na nejhlubší úrovně sdílení a bezpodmínečné lásky, tak si asi budete chtít nechat vlastní účet, ze kterého to budete platit.

 Jak budete kupovat dárky ostatním? Každý zvlášť? Složíte se? Každý nakoupí pro půlku příbuzenstva?

A kdo bude platit za děti? Za výbavičku? Oblečení? Jejich jídlo? Kroužky?

Ještě vás určitě napadnou další drobnosti, abyste na nic nezapomněli, je ideální si sednout nad svůj rozpočet a zamyslet se nad každou položkou. Nejdřív sám/sama a když budete chtít, tak pak i s drahou polovičkou. Když partnerství začíná, tak to může být náročnější, ale věřím, že manželé by měli stát spolu „proti světu“ a v tomhle případě je to svět, který po nich chce peníze, tak je dobře se tomu postavit a společně bojovat proti všem finančním úskalím a ne bojovat proti sobě a hádat se o každou korunu.

Na co myslet, když se neshodneme:

Každý pocházíme z jiné rodiny, naučili nás jiné zvyky, jiná pravidla. Třeba taky nemáme žádné zvyky ani pravidla a musíme se to teď učit. V některých rodinách je nemyslitelné vzít si jakoukoliv půjčku (ani když odejde auto a musí se jezdit na nákup na kole) a některé rodiny si bez pravidelných půjček na dovolené nedokáží život představit.

Každý jsme jiný a vyhovuje nám něco jiného a pokud chcete s druhým strávit výraznou část života, tak je velice důležité ho poznat, i se nechat poznat druhým. Tak posbírejte všechnu odvahu, kterou najdete a sdílejte a probírejte možnosti, dokud nedojdete k řešení, které bude vyhovovat vám oběma.

Nezapomeňte:

Ať už dojdete k jakémukoliv řešení, tak se nebojte ho jednou za čas zrevidovat, hlavně při změně finanční situace, nebo třeba jen proto, že se vám nezdá nějaká drobnost. Nic z toho, co si teď domluvíte, není zákon a dá se to kdykoliv změnit. Rozhodně to nezapomeňte vše znovu probrat, až budete plánovat/očekávat miminko: výrazně se vám změní i finanční situace a je velice pravděpodobné, že vám současné nastavení nebude vyhovovat. Co očekávat při zakládání rodiny se dočtete tady

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *